Oslava 45. výročí založení lyžařského oddílu v Novém Strašecí

10.11.2019 14:04

   Již přibližně před 10 lety, když čerstvý předseda oddílu Jiří Novák zadal podnět k nové podobě fungování lyžařského oddílu a založil s kamarády závodní jednotku Ski team, a o něco později se započalo s budováním základny mladých lyžařů, se jim hlavou míhaly myšlenky a vzpomínky, od kdy se vlastně datuje historie oddílu. Protože se daly dohromady dnes již historické dokumenty a také lidská paměť zafungovala, datum bylo na světě. Jak plynul čas a s ním lyžařské projekty, tj. lyžařské závody, soustředění, pořádání sportovních akcí po celý rok, ani jsme si neuvědomovali, že je také potřeba se zastavit a popřemýšlet nad jakousi bilancí.

 A najednou byl nápad na světě, neboť se blížil 45. rok fungování lyžařského oddílu v našem městě a co jiného podniknout, než uspořádat výroční oslavu. Místem konání byla vybrána hospůdka Na Růžku v Pecínově a datum padlo na Medarda, tedy na sobotu 8.6.2019. V přilehlém sále jsme připravili výzdobu spolu s výstavou lyžařské historie i současnosti našeho oddílu. Prošmejdili jsme půdy a skříně a v předvečer oslavy jsme se pustili do díla. Na sále se v den oslavy vyjímala lyžařská vybavení, která sahala až do 70. let, pro srovnání nechyběla i ta současná. Dokonce tu byly i exempláře dřevěných lyží a hůlek, které pamatovaly nejméně naše pradědy. Na stěnách visela historická závodní čísla, kombinézy a další lyžařské doplňky.

Pozvánky na oslavu obdrželi jak všichni aktivní členové oddílu, tak i bývalí, především závodníci, také bývalí předsedové či trenéři, starosta města a pozváni byli i kamarádi ze spřátelených oddílů.

Pro všechny tu bylo přichystáno bohaté občerstvení, dobré pití, včetně pečeně na grilu s venkovním posezením, a to za vydařeného slunečného počasí.

 Oslava byla zároveň příležitostí potkat se se starými přáteli a probrat nejen zážitky z historie, ale seznámit se i se současnou činností lyžařského oddílu. K tomu byla k dispozici projekce, kde se vedle historických fotek objevovaly i ty aktuální. Také se promítala videa se závody dětí i dospělých z posledních několika let. Objevily se i záběry z další důležité akce lyžařského oddílu, Buckova triatlonu, který se stal nedílnou součástí letní tréninkové přípravy Ski teamu.

Nechyběla ani živá hudba, o kterou se postaral člen oddílu Radek Štekl se svými přáteli. A protože hráli skvěle, pěkně jsme to všichni na parketu rozbalili a občas si zaskočili do salónku vytvořit zábavnou fotku do fotokoutku, který přichystal jeden ze členů oddílu Radim Rybáček. Během večera se na parketu začaly objevovat i historické oděvy na našich závodnících a také neuvěřitelné taneční kreace.

Toho večera jsme měli radost, že tu s námi setrvali a bavili se i ti starší, kteří jen dokazují, že sport pomáhá  udržovat kvalitu života i ve zralém věku. Oslava lyžařů se protáhla dlouho do noci a domů jsme odcházeli s  pocitem, že se vydařila a myslíme, že se i všem líbila.